„Am văzut zilele trecute manifestații să mărim salariile. Noi ne chinuim acum – și sper să reușim, și vom reuși – să salvăm companiile și locurile de muncă. Dacă șefii de sindicat cred că e nevoie să ceară măriri de salarii, le mărim și le închidem! Eu nu cred că asta își dorește cineva și fac un apel la rațiune și la bun-simț din partea tuturor, pentru că este vorba de zeci de mii locuri de muncă, de familii și de o industrie strategică pentru România”, a spus Ponta.
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI și CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituții cerând creșterea abruptă a prețului la gaze pentru populație și CET-uri din aprilie și restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara și Oltenia.
În privința companiilor energetice Hunedoara și Oltenia, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană au cerut restructurarea „masivă și radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune și locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanța acestui sector în câțiva ani în România.
El a precizat că este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opoziției, pentru această abordare, dar și de un management mai performant și înțelegere din partea sindicatelor celor două companii energetice, care ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor.
Sâmbătă, surse oficiale au declarat agenției MEDIAFAX că nu s-a ajuns la un acord între Guvern și FMI-CE, cele mai importante probleme vizând prețul gazelor pentru populație și Complexul Hunedoara.
„În primul rând, experții Comisiei Europene insistă pentru o soluție privind liberalizarea prețului la gaze, unde partea română nu a avut aproabare de a îngeța procesul. Discuțiile au fost aprinse și pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experții internaționali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânata și urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegația comună FMI și CE direct cu premierul Victor Ponta”, au spus atunci sursele oficiale.
Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României și asigura până la 30% din consumul intern de energie elctrică. Compania are aproape 19.000 de angajați.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariați, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) și a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel național.